Care sunt tipurile de filtre de tratare a apei și aplicațiile lor

De mii de ani, oamenii au tratat apa de băut îndepărtînd particulele de materie solidă, pentru a reduce riscurile privitoare la sănătate și a îmbunătății mirosul, culoarea și gustul apei. Tipul de tratament al apei depinde de sursa de apă folosită: apă de suprafață sau apă de adâncime. Contaminanții obișnuiți ai apei de suprafață includ turbiditatea, contaminanții microbiologici (Giardia, viruses and bacteria) și concentrații mici a unei game variate de substanțe organice. Contaminanții apei de adâncime includ substanțe naturale anorganice (ca de exemplu: arseniul, fluorul, radiul, radonul si azotații) și compușii organici volatili (VOCs). 

Tipuri de filtre care se pot utiliza în tratarea apei:

  • Filtre cu lumină ultravioletă
  • Filtre mecanice
  • Filtre cu cărbune activ sau cu alumină activată
  • Filtre cu osmoză inversă
  • Stații cu rășină schimbătoare de ioni (dedurizatoare)
  • Stații de distilare
  • Stații de aerare
  • Stații de clorinatoare

 Lista filtrelor care pot fi folosite pentru tratarea celor mai frecvenți contaminanți și a mineralelor nedorite

Contaminant / mineral Lumina

UV

Filtre mecanice Cărbune activ Alumina

activată

Osmosă

inversă

Schimbători de ioni  Distilarea Aerarea Clorinarea
Bacterii și Virusuri * *
Gust și miros * * *
Plumb * * * * *
Azotat * * *
Clor și Trihalometani *
Radon * *
Duritate *
VOCs și alte substanțe organice * *
Pesticide și PCBs * *
Fier și mangan * * *
Sulfați * * *
Chisturi de Giardia și Crytosporidium * * *
Sedimente și turbiditate *
Totalul solidelor dizolvate * *
Aluminiu * *
Arseniu * * *
Bariu * * *
Cadmiu * * *
Clor * *
Crom * *
Cupru * *
Fluor * * *
Mercur * *
Radiu * * *
Seleniu * * *
Argint * *
Zinc * *

Rezumatul avantajelor, dezavantajelor și costurile diferitelor tipuri de filtre utilizate la punctul de pornire a instalației de apă sau la punctul de consum

Lumina Ultravioletă

Avantaje: Eficientă pentru distrugerea bacteriilor și a virusurilor în dezinfecția apei.

Dezavantaje: Nu îndepărtează alți contaminanți în afara bacteriilor și a virusurilor. Nu este eficientă pentru îndepărtarea chisturilor de Giardia și Cryptosporidium.

Costuri: Între $300 și $700.

Schimbătorii de ioni 

Avantaje: Eficienți pentru îndepărtarea sărurilor de calciu și magneziu, radiu, bariu, azotați, sulfați. Eficienți pentru îndepărtarea fierului (cu concentrații care să nu depășească 1 mg/L).

Dezavantaje: Necesită regenerare (de obicei cu clorură de sodiu sau clorură de potasiu).

Costuri: Variază între $500 și $1200 depinzând de rășină (rășina anionică costă mai mult decât cea cationică) și tipul de echipament. 

Filtre mecanice

Avantaje: Eficiente pentru îndepărtarea particulelor în suspensie ca rugina, mizeria și noroiul. Filtrele mecanice îndepărtează chisturile de Giardia și Cryptosporidium, cele testate și aprobate.

Dezavantaje: Nu sunt eficiente pentru îndepărtarea contaminanților dizolvați ca azotați, VOCs, plumb, etc.

Costuri: Între $30 și $100, înlocuirea filtrului de la $15 la $40.

Filtre cu cărbune activ

Avantaje: Eficiente pentru îndepărtarea unei game largi de contaminanți cum sunt VOCs și pesticidele. Unele tipuri de filtre cu cărbune sunt eficiente pentru reducerea plumbului. De asemenea, cărbunele activ rezolvă problemele de gust și miros.

Dezavantaje: Nu sunt eficiente pentru îndepărtarea substanțelor anorganice precum duritatea, fierul, azotații sau florurile. Dacă filtrul nu este întreținut corespunzător poate fi un mediu de dezvoltare a bacteriilor și necesită tratament de post-dezinfecție.

Costuri: Filtrele care se monteaza la punctul de utilizare costă între $75 și $350. Înlocuirea filtrelor costă între $20 și $40. Filtrele care se montează la punctul de pornire a instalației de apă costă între $500 și $1,250. Înlocuirea filtrelor costă între $200 și $400.

Filtrele cu alumină activă

Avantaje: Eficiente pentru îndepărtarea arseniului, fluorului și plumbului. Nu este necesară folosirea electricității și nu rezultă apă uzată.

Dezavantaje: In general, nu îndepărtează minerale, precum filtrele de mai sus. 

Costuri: Similare cu cele ale filtrelor de carbon.

Osmoza inversă

Avantaje: Poate îndepărta o gamă largă de contaminanți organici sau anorganici, incluzând plumbul, azotații și sodiul. O presiune normală a apei din instalație asigură o bună performanță. 

Dezavantaje: Utilizează de la trei la cinci litri de apă pentru fiecare litru filtrat. Unele membrane sunt deteriorate de clor. 

Costuri:  Filtrele care se montează sub chiuvetă și includ o prefiltrare mecanică și o postfiltrare cu cărbune activ costă între $400 și $1,000. Înlocuirea membranei costă între $30 și $100.

Distilarea

Avantaje: Îndepărtează o mare varietate de contaminanți.

Dezavantaje: Ulitilizează aproximativ trei kilowați de electricitate pentru cinci litri de apă. Sistemele de răcire a apei risipesc o cantitate importantă de apă. Distilatoarele necesită curățare frecventă, mai ales daca apa este dură. Îndepărtarea mineralelor poate lăsa o apă cu gust neplăcut. Procesul este încet. 

Costuri: Între $99 și $500 pentru un model care se folosește la bucătărie.

Aerarea

Avantaje: Eficientă pentru îndepărtarea radonului și a substanțelor organice volatile.

Dezavantaje: Scump de achiziționat și instalat. Necesită pompare și presurizare secundară.

Costuri: Între $2,200 și $3,800.

Clorinarea

Avantaje:  Este singura metodă eficientă pentru îndepărtarea cantităților mari de fier, hidrogen sulfurat și a fierului coloidal. Este, de asemenea, o metodă excelentă de dezinfectare.

Dezavantaje: Necesită manipulare și depozitare pentru substanțe periculoase. Necesită timp pentru a asigura concentrația potrivită, la timpul potrivit.  

Costuri: Între $800 și $1,500.