CE ESTE DEDURIZAREA?

Dedurizarea apei reprezintă îndepărtarea calciului, magneziului și altor cationi metalici din apa dură. Apa rezultată (apa dedurizată) necesită mai puțin săpun pentru același efort de curățare, deoarece săpunul nu este risipit legându-se cu ionii de calciu. Țevile pot deveni încrustate și blocate datorită calcifierii. S-ar putea să vă confruntați cu un cap de duș înfundat, apă călduță, drenaj lent, presiune slabă a apei. Acumularea sării poate dăuna aparatelor, vă poate înfunda mașina de spălat vase, încălzitorul de apă, frigider, etc. sau poate provoca daune care ar putea duce la reparații costisitoare.

Utilizarea apei dure poate provoca, de asemenea, rufe murdare, decolorate și pete pe vasele dvs. chiar din mașina de spălat vase. Dușul cu apă dură poate afecta pielea, o poate irita iar părul poate deveni sârmos. Reziduurile se pot forma în chiuvete și căzi. Detergenții ar putea fi perturbați de spuma de săpun. 

Apa moale extinde durata de viață a instalațiilor sanitare prin reducerea sau eliminarea acumulării de sare în conducte și fitinguri. 

Înmuierea apei se realizează de obicei, folosind rășini de dedurizare a calciului sau schimbători de ioni, dar este în creștere folosirea membranelor de nanofiltrare sau osmoza inversă.

CE ESTE APA DURĂ?

Apa dură este apă care conține săruri de calciu și magneziu, în principal sub formă de bicarbonați, cloruri și sulfați. Fierul feros poate fi, de asemenea, prezent, oxidat până la formă ferică; apare ca o pată maroniu roșiatică pe țesăturile spălate și suprafețele emailate. Duritatea apei cauzată de bicarbonatul de calciu este cunoscută sub numele de temporară, deoarece fierberea transformă bicarbonatul în carbonat insolubil; duritatea din celelalte săruri se numește permanentă. Ionii de calciu și magneziu din apa dură reacționează cu acizii grași superiori ai săpunului pentru a forma un caș gelatinos insolubil, provocând astfel risipa de săpun. Această reacție, inacceptabilă nu are loc cu detergenții moderni.

În centrale, calciul și magneziul din apele dure formează o sare dură și aderentă pe plăci. Ca urmare a conductivității slabe a sării, consumul de conbustibil este crescut, iar centrala se deteriorează rapid prin supraâncălzirea externă a plăcilor. Carbonatul de calciu, dacă este prezent, se hidrolizează pentru a produce alcalii liberi care provoacă fragilitatea caustică și defectarea plăcilor cazanului. Apa este înmuiată la scară mică prin adăugarea de amoniac, borax sau fosfat trisodic, împreună cu carbonat de sodiu (sodă de spălare). Acesta din urmă precipită calciul sub formă de carbonat și magneziul ca hidroxid. Apa este înmuiată la scară largă prin adăugarea a suficient var pentru a precipita calciul sub formă de carbonat și magneziul ca hidroxid, după care se adaugă carbonat de sodiu pentru îndepărta sărurile de calciu rămase. În zonele în care apa este dură, se utilizează dedurizatori de apă, utilizând proprietătile mineralelor naturale sau artificiale zeolitice . 

Duritatea apei poate fi împărțită în cinci clase diferite și poate fi exprimată în diverse unitaţi de măsură cum ar fi: grade germane (°dH), mg/litru sau părți per milion (ppm):

moale (dedurizată) sub 17.5 mg CaCO3/litru (ppm) sau 1 grad german (°dH)
ușor dură 17.5 – 60 mg CaCO3/litru (ppm) sau 1 – 3.5 grade germane (°dH)
moderat dură 61-120 mg CaCO3/litru (ppm) sau 3.5 – 7 grade germane (°dH)
dură 121-180 mg CaCO3/litru (ppm) sau 7 – 15 grade germane (°dH)
foarte dură peste 180 mg CaCO3/litru (ppm) sau peste 15 grade germane (°dH)

Peste 121 mg calcar (carbonat de calciu CaCO3)/litru, ar fi recomandat să luați în considerare utilizarea unui dedurizator de apă.

CE ESTE UN DEDURIZATOR PENTRU APĂ?

Un dedurizator de apă este un dispozitiv care îndepărtează calciul și magneziul din apă. Procedând astfel, cei mai buni dedurizatori de apă permit locuinței dvs. să aibă apă mai clară, mai răcoritoare și de înaltă calitate în toată casa. Majoritatea dedurizatorilor de apă pot fi separate în două tipuri: dedurizatori pe bază de sare și dedurizatori fără sare care sunt o alteranativă (denimiți și condiționatori, dar mai mult despre aceste substanțe mai târziu). Înainte de a examina beneficiile, să vedem cum funcționează aceste sisteme:

DEDURIZATORI PE BAZĂ DE SARE

Dedurizatorii pe bază de sare schimbă ionii de calciu și magneziu din apa afectată de duritate prin înlocuirea acestor ioni cu ioni de sodiu din sarea din sistem. În rezervorul de rășină al dedurizatoarelor de apă pe bază de sare are loc un schimb de ioni. Acest schimb reduce numărul de minerale crescând în acelață timp conținutul total de sare din apă.  

Un produs secundar al procesului de schimb ionic face ca mineralele de duritate să se colecteze în rezervorul de condiționare al unității, ceea ce necesită ca sistemul să spele mineralele de duritate în canalul de scurgere a apelor uzate. Sarea din sistem trebuie înlocuită la intervale regulate. 

Dedurizatoarele de apă sunt disponibile în patru tipuri diferite: off-site, manual, semi-automatic și automatic.

Off-site – unitatea de schimb portabilă nu se regenerează la domiciliu, o companie înlocuiește cilindrul.

Manual – necesită operare manuală pentru efectuarea spălării înapoi, a saramurii și a clătirii.

Semi-automatic – toate funcțiile sunt efectuate automat, cu excepția regenerării.

Automatic – toate funcțiile sunt efectuate automat, inclusiv regenerarea.

Acest ultim tip de dedurizator poate fi controlat de următoarele sisteme:

Time-clock – se regenerează pe un program prestabilit.

Contor de apă – se regenerează pe baza volumului de apă; are două unități, astfel încît una se poate reâncărca în timp ce cealaltă funcționează.

Senzor de duritate – monitorizează duritatea apei și activează regenerarea atunci când este necesar, printr-un senzor. Acest sistem este cel mai costisitor, dar va folosi mai puțină apă și sare. 

Avantajele dedurizatoarelor pe bază de apă și sare

– reduc duritatea apei din casa ta.

– vă economisesc bani pentru repararea aparatelor, repararea instalațiilor sanitare și detergentul devine mai eficient. 

DEDURIZATORI FĂRĂ SARE (CONDIȚIONANȚI)

Alternativele de dedurizare a apei fără sare se mai numesc și condiționanți. Acest lucru se datorează faptului că recondiționează apa, în loc să îndepărteze ionii minerali. Renunțând la procesul de schimb ionic, alternativele de dedurizare a apei fără sare generează zero risipă de apă și necesită mai puțină întreținere decât omologii pe bază de sare. 

Pentru a deveni tehnic, mediul are structuri cristaline de carbonat de calciu pe suprafața sa, care vor atrage excesul de duritate dizolvată și îl vor elimina din soluție, integrandu-l în  structurile cristaline de pe filtrul media. Cristalele de pe suprafața mediului cresc. Mișcarea și fricțiunea în apă vor face ca fragmente din aceste structuri cristaline nou crescute să fie fragmentate din media și eliberate în apa de trecere. 

Cristalele de carbonat de calciu cu curgere liberă continuă apoi să călătorească printr-un sistem sanitar ca particule suspendate și tamponează efectele oricăror modificări ale potențialului de sare al apei în aval. 

Beneficiile dedurizatorilor fără sare, a condiționatorilor

-Au economii de viață mai mari în comparație cu dedurizatorii pe bază de sare, eliminând necesitatea reumplerii  sării, făcându-le o opțiune mai accesibilă. 

– Mineralele benefice sunt lăsate intacte în apa potabilă, în timp ce efectele negative ale apei dure, cum ar fi acumularea de sare, sunt reduse.

UNDE SĂ INSTALEZ UN DEDUROZATOR DE APĂ?

Dedurizatoarele de apă sunt instalate acolo unde conducta de apă intră în casă. Un instalator profesionist ar trebui să efectueze instalarea. O linie rece separată va fi necesară pentru a bea și a găti, dacă preferați să nu consumați apă dedurizată pentru băut sau gătit.

CUM ARATĂ UN DEDURIZATOR?

Există două tipuri de bază de dedurizatoare de apă. Există un stil de dulap vertical singur și un stil vertical cu două tancuri. Ambele au aproximativ 1,5 m înălțime și aproximativ 0,5 m lățime.

CUM ÎNTREȚIN DEDURIZATORUL DE APĂ?

În timp ce majoritatea dedurizatorilor au nevoie de puțină îngrijire și aceasta se întinde pe o perioadă de ani de zile, ocazional pot apărea probleme.

Pentru a asigura buna funcționare, dedurizatorul de apă trebuie să se regenereze cel putin o dată pe săptămână, pentru a-i asigura longevitatea. Dacă dedurizatorul nu funcționează corect, există mai multe lucruri de urmărit. 

Verificați dacă se acumulează sare în rezervorul de saramură. Dacă s-a format o crustă, îndepărtați-o cu ajutorul unui vid, curățați-o cu apă și săpun și clătiți bine. 

Dacă apa dvs. conține fier, verificați dacă există depozite de fier în patul de rășină. Dacă este prezent, utilizați un produs care îndepărtează fierul pentru a curăța dedurizatorul. 

Verificați injectorul rezervorului de rășină. Dacă este conectat cu sare „murdară”, opriți dopul de bypass al dedurizatorului, rulați o regenerare manuală și apoi curățați injectorul și ecranul injectorului.

Luați în considerare dedurizatoarele care reduc la minimum utilizarea  apei în timpul regenerării. Adesea, un ciclu pe săptămână este suficient pentru o familie de patru persoane.

INTREBARI REFERITOARE LA DEDURIZATOARELE DE APA

Este apa dedurizata sigură sa fie baută?

Un dedurizator nu poate indepărta contaminanţii microbiologici (microorganismele) care cauzează îmbolnaviri. Aşadar ar trebui sa fie folosite numai pentru a trata apa potabilă care este considerată sigură din punct de vedere microbiologic.

Apa dedurizată inlocuieşte mineralele „dure” cu cele „moi” cum este sodiul. Faptul ca clorura de sodiu (o sare) este folosită pentru a deduriza apa sporeste ingrijorarea cu privire la potenţiale riscuri pentru sănătate pentru acele persoane care suferă de hipertensiune arterială, boli de rinichi sau insuficienţă cardiacă.

Pe măsură ce incidenţa hipertensiunii arteriale a crescut si a crescut numărul persoanelor care urmează diete cu conţinut limitat de sodiu, companiile producătoare de dedurizatoare de apă au inceput să promoveze utilizarea clorurii de potasiu ca alternativă mai buna la clorura de sodiu. Cu toate acestea, riscuri potenţiale pentru sanatate rămân chiar si utilizân clorura de potasiu (tot o sare) pentru dedurizarea apei.

Apa care conţine nivele ridicate de sodiu sau potasiu nu ar trebui sa fie folosite pentru a fi băută, pentru prepararea cafelei, sucurilor pentru copii sau pentru gatit.

Dacă nu doreşti acest nivel adţional de sodiu sau potasiu in dietă, sau dacă eşti intr-o dietă prescrisă medical, o linie separată de apă rece trebuie utilizată sau un sistem de bypass a dedurizatorului. Acesta permite utilizarea apei nededurizata pentru a fi băută sau a fi folosită la gătit.

Când nu ar trebui să dedurizez apa?

Apa dedurizată nu este recomandată pentru irigarea gazonului sau alte utilizări exterioare atăt timp cât aceasta ar conduce la regenerări frecvente ale răsinilor din dedurizator conducând la costuri ridicate. Conţinutul ridicat de sodiu al apei dedurizate poate afecta cresterea gazonului sau a vegetaţiei.

Este dedurizatorul zgomotos?

Dedurizatoarele crează foarte puţin zgomot. Singurul zgomot care se aude este acela provocat de mişcarea apei prin interiorul aparatului in timpul spălării.

Este dedurizatorul coroziv?

S-a dovedit că schimbul de ioni din timpul dedurizării nu are efect coroziv. PH-ul apei, conţinutul de oxigen, amoniacul, clorul şi viteza de curgere cauzează coroziune. Aceşti factori nu sunt afectaţi de procesul de dedurizare.

Va creşte factura mea de apă daca folosesc dedurizarea apei?

Dedurizatoarele sunt asociate cu creşteri ale cantităţii de apă utilizate deci şi a costurilor aferente. În medie, un dedurizator poate utiliza intre 140 şi 400 litri de apă proaspătă de fiecare dată cand este regenerată răşina. Pentru minimizarea costului selectaţi un model eficient din punct de vedere al consumului de apă pentru regenerare. Verificaţi cât de des dedurizatorul spală răşina si câtă apă este folosită in procesul de regenerare. Asigurati-vă, de asemeenea, că dedurizatorul este bine dimensionat la nevoile şi marimea familiei dvs.

Care sunt principalele costuri de funţionare?

Cumpărarea sării pentru regenerare va fi costul principal de operare. Sarea este vândută in saci si se poate procura din supermarket sau magazine de bricolaj. Alte costuri vor fi date de apă şi de energia necesară pentru funcţionare si regenerare.